Alla inlägg under juni 2010

Av Stefan Manning - 14 juni 2010 05:51

Jag har inte riktigt bestämt mig hur jag skall göra idag. träna eller vila. Varför blir man så här velig nu då?

Min just nu uppstartade arbetsvecka kommer att bli ganska hektisk. En del övertid etc. Just nu så har jag inte så mycket koll på denna vecka. Det stör mig. Kanske kan det bero på att jag vet inte om jag skall jobba kommande söndag eller inte. Det enda är att planera för ett kommande 24 timmars.

Av Stefan Manning - 13 juni 2010 20:15

En härlig helg är tillänad och nu är det dags att göra sig iordning för en arbetsvecka, som denna gång är hela fem dagar. Jag hade nästan hunnit vänja mig vid fyrdagarveckor. Jag är grymt nöjd med min halvmara, så till den milda grad att jag maialde K-G Nyström och anmälde mig till hans 24 timmarslopp på Knorren den 26-27 juni. Löpning är mitt knark.

Av Stefan Manning - 13 juni 2010 19:41

Jag måste säga att jag inte är imponerad av Broloppet. Under alla dessa år det arrangerats så har arrangemanget varit undermåligt. Det känns som om dollartecknen har lyst mer än ett bra arrangerat lopp. Detta år var inget undantag. Man borde ha lärt sig och tagit lärdom av föregående år. Men icke. Det här tycker jag inte var bra:

Överlåtelse av startbevis.

Man säger på ett litet anslag, vi gör inga namnändringar etc, etc. Men läser man på Spartas hemsida så går detta utmärkt. Vad är det MAI inte klarar av som Sparta klarar av? En funktionär sa vid nummerlappsutdelningen att det gick bra att ändra i efterhand så att det blev rätt i resultatlistan. Que?

Nummerlappsmässan:

Eko, eko, eko....  inte mycket att hurra för. Visserligen ingen showstopper, men det höjer stämningen och temperaturen på loppet. Förutom lite kläder från löplabbet, hittade jag Rune och Mary Larrson som krängde Perfekta vätskebälten. Annars var detta dött.

Busstransporten över:

Varför i helvete måste vi bussas över så tidigt? De skyller på att man inte hinner annars. Vi blir avsläppta efter tunneln och får gå 2 km till det område där vi skall vara. Varför inte senare lägga transporten och när vi kliver av så startar vi? Har ju funkat förut.

Väntetiden:

Löparna blir strandsatta på ett fält utanför Kastrup, där det i princip inte finns något att göra. Det kommer rejäla regnskurar, modell himlen öppnar sig och det finns inget skydd för löparna. Här skall man gå och drälla i 3 timmar. Inte nog med det. Starten går 16 och i detta skitväder skall man lämna in sina överdrag senast 14.30 om man skall få det tillbakatransporterat. Varför tar arrangörerna inte höjd för att vädret är skit och ordnar regnskydd? Det var likadant 2002.

Startfållorna:

Var fanns dom? Jo det fanns en portal som visade vilken startgrupp som skulle samlas. Man kunde i princip ställa sig var man ville. Kontroll - nada. Varför bemödar man sig om startgrupper och sedan låter gatans lag styra?

Till start:

Kl 15 var man tvungen att gå in i "startfållorna" och åter vänta. Sedan skulle alla dessa enligt principen fårskock framåt gå ner till starten utanför tunneln. Naturligtvis passar ju många på att springa förbi för att komma framåt. *suck*

Vätskekontrollerna:

Att bara servera vatten på en halvmara är kasst. Att skylla på säkerheten på bron att inte servera annat vatten är ett skämt. Det finns färdigblandat att servera. Bullshit säger jag. Kontrollerna kunde gjort lite längre och lite mer utdraget. Vid varje kontroll var det grym trängsel.

Banan:

Om tanken var att använda endast en fil på bron, så är banan underdimensionerad. Nu sprang löpare i båda filerna annars hade det inte funkat. Det krävs ju inte mycket intelligens för att fatta det.

Målgång:

Jag fick pressa mig för att komma över målmattan, senare fick andra köa. Vägen genom målområdet var lång och utdragen. Man fick trängas överallt. För att få medalj, ryggsäck, banan och var det nu var. Det tog en hiskelig dit att ta sig igenom detta och jag frös rejält innan jag nådde lastbilen för att hämta mitt ombyte.

Ryggsäck:

Varför delade man inte ut denna rygga vid nummerlappsutdelningen. Den hade varit praktisk att ha med sig då man väntade i Danmark och sedan skickat upp den på bilflaket. Det går över mitt förstånd.

Detta var bra:

Publiken, när man nådde land igen. Entusiastisk och peppande.

Den energikaka vi fick vid målgång.

Återigen så funkar inte arrangemanget. Återigen tar man inte lärdom av föregående år. själva loppet i sig är OK. Det var mycket folk på banan men inte den idiotträngsel som finns på Göteborgsvarvet. Jag åker ner så fort racet går över bron av skäl jag tidigare förklarat. Men nu skyltar man upp "Nya broloppet" - en halvmara inne i Malmö med start och mål på Malmö stadion. Vad fan har det med bron och göra? Nu försöker man göra lite flis på namnet Broloppet. Kalla den för Malmö halvmarathon eller något annat käckt, men lura inte folk med namnet Broloppet. Min uppfattning är att MAI tänker med pengar och inte på löparna. Sorry men så är det. Man försöker på något sätt förgäves återskapa den folkfest som fanns 2000, men det vill sig inte. Det är väldigt synd. Jag är normalt sett den förlåtande typen, men har svårt att vara förstående när man upprepar sina misstag. Använd lite mer sunt förnuft i framtiden och framför allt håll fast vid löftena att detta är en gång och inget mer. Ni är inte trovärdiga annars.


Av Stefan Manning - 13 juni 2010 08:28

Vaknade tidigt idag - vid 8 tiden. Jag brukar göra det efter längre lopp och lopp där jag kört på ganska hårt- En väldigt konstig biverkning faktiskt. Det som står närmast på schemat är att slänga ner alla prylarna i väskan. Käka frukost med Eva och Nisse, checka ut från hotellet och åka hem. Ganska odramatiskt idag med andra ord.

Det känns bra i kroppen annars, inga stela ben eller så. Detta att vi fick gå drygt 4 km tillbaka till hotellet fungerade som en nedjogg.

Av Stefan Manning - 12 juni 2010 23:16

Efter att ha ätit en rejäl frukost på hotellet bytte jag om till löparkläder och tilsammans med Eva och Nisse gick vi bort till starten. En promenad på 4,1 km. Vi hade ju inte särskilt bråttom. Ju senare bussarna kom fram desto mindre väntetid skulle vi (jag och Eva) ha i Danmark. Bussarna släppte av oss strax efter tunneln, utanför Kastrup. Därifrån väntade ytterligare en promenad på 2 kilometer. Vädret var skit. Rätt som det var kom rejäla regnskurar som blötte ner oss rejält, sedan kom solen fram. Precis när man blivit torr kom nästa regnskur. En gång fick vi söka skydd i en busskur. Där tog vi på oss sopsäckar som fick agera regnskydd och vindskydd. Förutom regnet blåste det rejält. Under en annan regnskur var vi tvunga att klättra upp och söka skydd i en av de långtradaren som skulle köra ombyten tillbaka. Och gå runt i tre timmar och vänta på start i Kastrups parkområde var ingen hit. Det finns ingenstans att söka skydd när regnet kommer och det fanns i princip inget at göra. En repis på arrangemanget 2002.

Starten skulle gå klockan 16. Redan 14:30 var vi tvungna att lämna påsar med överdragskläder till lastbilarna och klockan 15 skulle vi in i startfållorna. Det var ingen som helst kontroll av dessa startfållor, man kunde i princip ställa sig var som helst. Kaos med andra ord. Vid halv fyra började hela horden att röra sig. Då var det dags att gå dessa 2 kilometrar vi gick till fältet, fast nu tillbaka till starten. Enda fördelen var att regnet upphörde, men inte blåsten. Vi hade rejäl vind och som tur var, vad det medvind.

Starten gick. Det tog mig nästan 10 minuter att ta mig till startmatan. För Eva som stod i stargruppen bakom mig, tog det nästan 25 minuter. När jag passerade startmattan kunde jag börja springa direkt och jag drog direkt ner i tunneln. I tunneln var det varmt som i helvetet. Svetten lackade och det var verkligen varmt. Deltagarna gjorde ljudvågor därnere. Några längst fram jublade och sedan transporterades detta jubel bakåt. Riktigt häftigt. Ett par gånger kom vågen bakifrån. Trots värmen var det en riktigt bra stämning i tunneln bland deltagarna och även under övriga loppet. När jag kom ut ur tunneln och upp på Pepparholmen så tog jag en vattenflaska. Detta var enda gången jag tog vid vätskestationerna. Jag hade en flaska Powerade med mig i näven. Den räckte gott för mig. Övriga vätskestationer sprang jag förbi och det var lika bra, för det var stor trängsel där.

När jag kom upp r tunneln kände jag medvinden med en gång. Jag höll mig långt ute till höger där deet var glest och kunde på så sätt få ut mer ut av medvinden då ingen annan tog upp vinden.

Löpningen kändes bra från början. Jag kom iväg bra och det gick undan från start. Uppförsbacken i slutet av tunneln märktes inte. Det kändes inte som en uppförsbacke. Detta berodde på en synvilla. Det syntes inte att banan steg.

Det kändes som en befrielse när man kom ut ur tunnlen och den friska luften rasade mot mig och jag kände hur jag kyldes av. Rikigt skönt. På Pepparholmen stiger banan mycket lite hela tiden. 5 km passerades på 27:12. Efter Pepparholmen var det dags att ta sig upp för bron. Denna bro stiger till en höjd av 70 m, men nder en sträcka av lite drygt 4km. Inte brant backe med andra ord. I år gick det osedvanligt lätt att springa uppför bron. Under stigningen låg jag stadigt på kilometertider mellan 5:36 och 5:38. Milen passerades på 54:54. Jag höll på att missa tidtagningsmattan vid 10 km, så jag fick springa tillbaka 10-15, runda en kon och passera över mattan. Sedan drog jag mig åter ut till höger och drog nytta av medvinden.  Den sista femman gick på 27:42. Vid 12 km var man uppe på brons högsta punkt. Strax därefter stod fotografer. Jag stannade till hos tre fotografer för att säkerställa att jag fastnade på bild med åtta fingrar uppsträckta (detta var mitt åttonde brolopp) och detta var en av de viktigaste punkterna för mig idag. Check!

Nu blev det nedförslöpning i nästan 5 km. Fortfarande höll jag god fart. 15 km passerades på 1:21:44. Den femman gick ju naturligtvis snabbare - 26:50.

När vi kom av bron efter knappa 17 km, började publiken att visa sig. Strax efter Sibbarps camping låg en vätskekontroll och här var det full fart med go-go-dansare och en entusiastisk publik. Vid denna vätskekontroll svepte jag mycket snabbt åt mig en mugg Enervit och fortsatte. Farten var fortfarande bra. Men vi 18 km kände jag att det började sega till sig lite och jag stumnade något. Förut hade jag kunnat springa anska avslappnat. Nu fick jag anstränga mig mer, fokusera mer på löpningen. Tänka på att vara upprätt, tänka på att bibehålla löpsteget. Kilometer 19 och 20 gick trögt. Jag passerade 20 km på 1:50:19. Den femman gick på 28:35. Sista kilometerna samlade jag ihop mig och drog på. Jag fattade att jag skulle kunna ta mig under två timmar. Tyvärr ökade trängseln väldigt mycket efter den sista vätskekontrollen vid Sibbarp och den sista kilometer var ganska svår att lägga på en rökare på. Jag sprang så gott jag kunde ändå. Ett fasligt kryssande var det. Jag gick i mål på 1:58:05 (egen klocka).

Jag måste medge att det var längesedan jag jublade så mycket inombords som jag gjorde vid detta tillfälle. För första gången på 10 år har jag åter gått under 2 timmar på en halvmara. Senast jag gjorde det var under mitt första brolopp år2000. Att få göra det på samma plats och samma bana 10 år senare är verkligen en fjäder i hatten. Det känns som om cirkeln är sluten. Förvisso hade jag hjälp av vinden idag. Men på något sätt var det ett sådant här lopp då allting bara stämmer. Jag kan inte förklara det. Men så är det. Broloppet 2010 är ett sådant lopp.

Tyvärr var det trångt och stökigt efter målgång med mycket trängsel och en lång vandring genom målområdet. Det tog mig nästan 20 minuter från målmattan tills jag var igenom altihopa. Då hade jag fått en energikaka (den satt bra), banan, bulle, vatten, medalj och en ryggsäck.

Logistiken och arrangemanget före och efter loppet var inte bra, men under loppet var det helt OK - inga problem där. Det enda jag skulle kunna anmärka på är att vätskekontrollerna var små och underdimensionerade och det var en rejäl trängsel där.

Själv är jag trots dåligt väder och blåst, jättenöjd med min insats. Inte en enda kilometer över 6 minuter. Jämn löpning i pprincip hela vägen och framförallt. Jag hade inte det minsta ont i mitt knä, som jag har varit ganska orolig för.

Efter lopper så gick vi alla tre tillbaka tillsammans de 4,1 kilometraqrna till hotellet. Så förutom att springa en halvmara har vi dessutom gått 12 km i transportsträckor i samband med detta lopp.

Efter dusch på hotellet drog vi ut på Casa Mai I Malmö och åt pizza. Min pizza sköljdes ner med tre stycken Hof - jag tycker faktisk att jag förtjänat det.

Av Stefan Manning - 12 juni 2010 09:00

Har vaknat upp efter en natts hård sömn och ändå många uppvaknanden. Som vanligt alltså. Jag skall strax gå ner och käka frukost. Sedan skall bråttomkläder monteras på kroppen och sedan blir det väl att traska iväg till startområdet. Det kommer att bli en lång dag med mycket väntan.

Av Stefan Manning - 11 juni 2010 23:38

Jaha, snart är det dags att gå i bingen. Sitter nu på RAdisson SAS i Malmö. Jag, Eva och Nisse har varit ute och kolhydratladdat (läs öl) och löst lite världsproblem. Vi har hämtat ut nummerlappar. Hela arrangemanget där var i det närmaste ett skämt. För att vara årets näst största lopp i Sverige har man endast lyckas värpa fram ett tält där några från Tullverket informerade, Puma sålde kläder och så fanns Rune och Mary Larsson på plats och sålde Perfektaprylar. Sedan var det väl en monter med en som sålde någon slags vykort. That's it - förutom själva nummerlappsutdelningen. Hoppas verkligen det blir bättre drag imorgon. Detta var verkligen beigt.

Det fanns en liten hörna som talade om att MAI (en av arrangörerna inte var ett jädra dugg intresserade att göra något (ändra namn etc). Däremot kunde de tänka sig att ändra namn efter loppet - så att det blir rätt i resultatlistorna!!! Häpp! Ibland undrar jag genom vilken sidodörr logiken försvann ut. Fast danska Sparta servar sina löpare. Undrar varför MAI håller fast vid denna in kompetens. Jag hade inte lust att ge mig in i polemik med hon som stod där. Hon är ju ändå bara budbärare. Men försvarar man sådant skitsnack så kunde jag kanske ta diskussionen. Men en orsak till att man inte ändrade namn var att originalnamnet var tryck på nummerlappen. Det argumentet var väl inte så starkt. Men, men fortfarande vill svenska storarrangörer inte erkänna att man tjänar det stora pengarna på de som inte kommer. Broloppet är inget undantag.

Av Stefan Manning - 10 juni 2010 20:52

Nu har jag packat ihop lite prylar att ha med mig på lördagens gränsöverskridande löpning. Skall ha med mig minimalt med kläder. Det skall bli kul att få åka ner och springa. Är dock lite orolig för mitt höger knä. Det har inte kännts 100%. Men över det skall jag.

Translate this blog

Presentation

Omröstning

Skulle Du kunna tänka Dig att ingå i min supportcrew på Badwater Ultramarathon år 2016? Loppet går genom Death Valley i USA. (Alltså inget bindande - jag vill bara se om intresse finnes)
 Ja!
 Nej!
 Kan jag få tänka på saken?

Ultrastefans Gästbok

Länkar

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Senaste inläggen

Tidigare år

Arkiv

Sök i bloggen

Kategorier

Besöksstatistik

RSS


Skapa flashcards